Zelfrijdende bus

Als gemeente willen we klaar zijn voor de toekomst. Daarom investeren we in mobiliteitsoplossingen door onderzoek mogelijk te maken. We zien dat het openbaar vervoer in het landelijk gebied onder druk staat. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor een oplossing zijn. Ook biedt zelfrijdend vervoer een andere mogelijkheid voor de fiets, bijvoorbeeld met harde wind.

Kansen van dit onderzoek
Om die reden organiseren we een proef met een zelfrijdende bus. De bus rijdt in de zomer van 2019 door de jachthavens van Drimmelen, met een vertakking naar de dorpskern. Daar valt enorm veel van te leren door ons en de partners van deze proef. Wat vinden de gebruikers van de bus leuk of spannend? Wat vraagt de bus van de omgeving waar in hij rijdt? Hoe maak je een goede dienstregeling voor zo’n bus? Het zelfrijdend vervoer biedt tijdens de proef ook mooie kansen voor zowel de bezoekers van het gebied als voor de inwoners zelf. Zo kunnen mensen vanuit het hart van het dorp straks gemakkelijk met het busje (shuttle) naar de supermarkt die in het havengebied gerealiseerd wordt.

Bij de RDW is nu een ontheffing aangevraagd voor de route. De bus is al eerder goedgekeurd door de RDW.

Contact
Het hele project willen we nauw in contact staan met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Ook wanneer we in de tussentijd iets moeten veranderen aan de proef. Dat doen we met deze pagina, waar u ook kunt reageren. Daarnaast brengen we persberichten naar buiten en delen we nieuws via social media. We organiseren een bewonersavond als hier behoefte aan is. Houd daarvoor de agenda op deze pagina in de gaten

Samenwerking
Er is veel te leren. Daarom werken we voor deze proef samen met partijen die al kennis hebben over dit onderwerp of dit graag op willen doen. Dat zijn onder andere de provincie Noord-Brabant, Future Mobility Network, BUAS, Arriva en TU Delft. Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant en Regio West-Brabant.