Financieel College

Traais Energie Collectief 10-01-2020
240 keer bekeken

Het Traais Energie Collectief (TEC) is een coöperatie door en voor burgers. Met het collectief nemen we het heft in eigen handen door zelf duurzame en lokale energieprojecten op te zetten. Zo zijn we voor onze energievoorziening niet langer afhankelijk van grote energiebedrijven. We houden zelf de regie over onze energievoorziening en dragen bij aan een duurzame wereld.

Eigen energievoorziening
TEC bouwt aan een eigen, nieuwe energievoorziening. De energie die we met z’n allen nodig hebben is straks duurzaam en de leden hebben er zelf zeggenschap over. De opbrengsten blijven in Terheijden, ons dorp krijgt groene energie. De winsten uit stroomverkoop gaan in de eigen portemonnee of naar een Sterker Dorp. Dit zijn grote en kleine projecten waarmee we het dorp nog leuker, mooier of interessanter maken. Leden van collectief bepalen waar de opbrengsten aan worden besteed.

Zon-, wind en warmteprojecten
TEC wil aan de Bergen een uniek zonnepark realiseren en een windmolen bij knooppunt Zonzeel. In het centrum van Terheijden zijn we gestart met de aanleg van het Traais warmtenetwerk. In 2020 krijgen Terheijdenaren -die wonen in het gebied waar het warmtenet wordt aangelegd- als een van de eersten de kans hun huizen te voorzien van duurzame warmte uit het netwerk. Deze zon-, wind- en warmteprojecten leveren samen genoeg stroom én warmte op voor heel Terheijden. 

Energie besparen 
Een belangrijke stap in de energietransitie is energie besparen. Wat je niet gebruikt, hoef je immers niet op te wekken. Er zijn allerlei maatregelen om het energieverbruik in huis terug te dringen. Vaak kun je met een paar slimme, eenvoudige aanpassingen al veel besparen. Een werkgroep is momenteel bezig met een plan van aanpak om energie besparen in Terheijden onder de aandacht te brengen.

Lid worden
Het Traais Energie Collectief heeft leden nodig om lokale, duurzame energieprojecten te realiseren en Terheijden energieneutraal te maken. Wil je meedoen? Lid worden kan via onze website traaisenergiecollectief.nl

Op de hoogte blijven?
Wil je nu nog geen lid worden, maar wel op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
 

Tijdens het Financieel College geven we je naast inzicht in de financiën ook uitleg over de uitgifte van de obligaties. De uitgifte van obligaties start dit jaar. Denk je erover om te participeren in TEC, twijfel je nog of heb nog vragen die eerst beantwoord moeten worden? Schrijf je dan in.


Het Traais Energie Collectief (TEC) heeft haar eigen werkmaatschappij, de Traaise Energie Maatschappij (TREM). De TREM gaat warmte en elektriciteit leveren in Terheijden. Energie afkomstig van onze eigen bronnen. De TREM is naast energiebedrijf eigenaar van windmolen De Noord, Zonnepark de Bergen en het Eerste Traaise Warmtebedrijf (ETW). In 2020 gaan we het hele bedrijf financieren. Geld van banken en de rijksbijdrage zijn belangrijk, maar ook de mogelijkheid om zelf te investeren. Zo houden we de financiële regie op onze eigen energievoorziening.

Hoe zit dit precies? Dat gaan we uit de doeken doen in het financieel college op woensdag 15 januari om 19.30 in het Witte Kerkje Terheijden. Tijdens dit college geven we je in anderhalf uur naast inzicht in de financiën ook uitleg over de uitgifte van de obligaties. De uitgifte van obligaties start dit jaar. Denk je erover om te participeren in TEC, twijfel je nog of heb nog vragen die eerst beantwoord moeten worden? Schrijf je dan in voor het Financieel College.

Om het beeld te complementeren vertellen we je ook alles over de organisatiestructuur van TEC, ETW en TREM.

Ben je erbij? Inschrijven voor het college kan via onze website: traaisenergiecollectief.nl/agenda. Of klik op bijgevoegde link.

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen