Leven in de Energiebrouwerij

Traais Energie Collectief 25-11-2019
287 keer bekeken

Het Traais Energie Collectief (TEC) is een coöperatie door en voor burgers. Met het collectief nemen we het heft in eigen handen door zelf duurzame en lokale energieprojecten op te zetten. Zo zijn we voor onze energievoorziening niet langer afhankelijk van grote energiebedrijven. We houden zelf de regie over onze energievoorziening en dragen bij aan een duurzame wereld.

Eigen energievoorziening
TEC bouwt aan een eigen, nieuwe energievoorziening. De energie die we met z’n allen nodig hebben is straks duurzaam en de leden hebben er zelf zeggenschap over. De opbrengsten blijven in Terheijden, ons dorp krijgt groene energie. De winsten uit stroomverkoop gaan in de eigen portemonnee of naar een Sterker Dorp. Dit zijn grote en kleine projecten waarmee we het dorp nog leuker, mooier of interessanter maken. Leden van collectief bepalen waar de opbrengsten aan worden besteed.

Zon-, wind en warmteprojecten
TEC wil aan de Bergen een uniek zonnepark realiseren en een windmolen bij knooppunt Zonzeel. In het centrum van Terheijden zijn we gestart met de aanleg van het Traais warmtenetwerk. In 2020 krijgen Terheijdenaren -die wonen in het gebied waar het warmtenet wordt aangelegd- als een van de eersten de kans hun huizen te voorzien van duurzame warmte uit het netwerk. Deze zon-, wind- en warmteprojecten leveren samen genoeg stroom én warmte op voor heel Terheijden. 

Energie besparen 
Een belangrijke stap in de energietransitie is energie besparen. Wat je niet gebruikt, hoef je immers niet op te wekken. Er zijn allerlei maatregelen om het energieverbruik in huis terug te dringen. Vaak kun je met een paar slimme, eenvoudige aanpassingen al veel besparen. Een werkgroep is momenteel bezig met een plan van aanpak om energie besparen in Terheijden onder de aandacht te brengen.

Lid worden
Het Traais Energie Collectief heeft leden nodig om lokale, duurzame energieprojecten te realiseren en Terheijden energieneutraal te maken. Wil je meedoen? Lid worden kan via onze website traaisenergiecollectief.nl

Op de hoogte blijven?
Wil je nu nog geen lid worden, maar wel op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
 

Het Traais Energie Collectief blaast de witte boerderij aan de Schansstraat nieuw leven in. Na jarenlang particulier bezit wordt dit historische pand straks voor alle Terheijdenaren toegankelijk. Welke functies passen op deze plek en welke uitstraling mag het pand krijgen? Denk je met ons mee?

De witte boerderij wordt het hart van energiedorp Terheijden, met meerdere functies. Het plan is dat de stroomkabel van het zonnepark en de windmolen straks samen in de boerderij uitkomen. In het pand willen we het verhaal van TEC gaan vertellen. Ook hebben we voorzichtige plannen om in de boerderij ons eigen bier te gaan brouwen. Het Traais Energie Collectief wil van deze Energiebrouwerij een centrale, bindende en inspirerende plek maken.

Met onze leden, omwonenden en geïnteresseerden willen we de komende maanden aan een schets werken waarin alle wensen tot leven komen.

Vind jij het leuk om mee te denken? Met een architect gaan we op locatie drie zaterdagochtenden aan de slag. Op zaterdag 16 november was de aftrap. Zaterdag 14 december en 18 januari ben je van 10.30 tot 12.00 uur van harte welkom aan de Schansstraat 17. 

Lukt het je niet om beide zaterdagen aanwezig te zijn? Ook om één of twee ochtenden bij te wonen ben je welkom. Aanmelden kan via onze site, klik op onderstaande link. Hier lees je ook het verslag van de eerste bijeenkomst.

Afbeeldingen

Doe mee

Twitter

Op de kaart

Cookie-instellingen